ABP bijna boven jan, maar nog steeds gevaar

De dekkingsgraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is flink gestegen in het derde kwartaal. Op 30 september was deze 103,3 procent, terwijl de dekkingsgraad aan het einde van het tweede kwartaal nog 97 procent was. Eind 2013 moet de dekkingsgraad minstens 104,2 procent zijn, anders moet het ABP onder meer de onderwijspensioenen in 2014 opnieuw verlagen.

Voorzitter Henk Brouwer meldt op de website van het ABP: ‘We zijn nog 0,9 procentpunt verwijderd van de vereiste dekkingsgraad die we eind dit jaar moeten halen. De kans op verlaging van het pensioen is kleiner geworden ten opzichte van het tweede kwartaal. Maar het gevaar van een mogelijke verlaging is nog steeds niet geweken. Het blijft van groot belang hoe de rente en de beleggingsopbrengst van ABP zich in de laatste drie maanden van dit jaar zullen ontwikkelen.’

De hoogte van de dekkingsgraad eind 2013 bepaalt niet alleen óf een verlaging noodzakelijk is, maar ook met hoeveel procent de pensioenen eventueel verlaagd moeten worden. De hoogte van de eventuele verlaging is het verschil tussen de dekkingsgraad op 31 december 2013 en de vereiste 104,2 procent.

Het ABP wijst erop dat de dekkingsgraad in korte tijd sterk kan schommelen, omdat die wordt beïnvloed door verscheidene factoren. Daarom is het moeilijk te voorspellen of de dekkingsgraad eind dit jaar de vereiste 104,2 procent zal halen.

Ga naar meer informatie op de website van het ABP of bekijk een filmpje over de dekkingsgraad.