ABP en andere fondsen gaan meer in Nederland beleggen

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat onder andere de onderwijspensioenen beheert, wil samen met andere fondsen, uitvoeringsinstanties en verzekeraars investeringen in de Nederlandse economie bevorderen.  Daartoe is de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) opgericht. Dat heeft oud-bankier Jan van Rutte donderdag bekendgemaakt.

In de NII werken dertien pensioenfondsen, pensioenuitvoeringsorganisaties en verzekeraars met elkaar samen. De NII gaat Nederlandse investeringsprojecten in onder andere het onderwijs geschikter maken voor institutionele beleggers. De gedachte is dat zij hierdoor meer kunnen investeren in de Nederlandse economie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet het NII als ‘krachtig initiatief dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de financiering van Nederlandse projecten’. Pensioenfondsen en verzekeraars in Nederland hebben een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1400 miljard euro. Daarvan willen zij een groter deel dan nu in Nederland beleggen. Dit is volgens Kamp goed voor onze economie.

De pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en verzekeraars die samenwerken in de NII zijn ABP, APG, PFZW, PGGM, PME, PMT, MN, Achmea, Aegon, ASR, DeltaLloyd, Nationale Nederlanden en SNS Reaal.

Lees meer…