Actuele onderwerpen in Over Onderwijs nr. 2

Het meinummer van Over Onderwijs is uit. Met daarin veel actuele onderwerpen, zoals onderwijshuisvesting, het jaarverslag van het schoolbestuur en noviteiten als serious gaming in het vmbo. Lees verder

Uit een voorlopige verkenning van VOS/ABB naar de onderwijsuitgaven van gemeenten, blijkt dat veel gemeenten minder geld uitgeven aan onderwijshuisvesting dan ze hiervoor – niet geoormerkt – van het rijk ontvangen. In Maastricht gaat het om een verschil van gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar. Bovenschools managers Rob Beaumont van de bij VOS/ABB aangesloten Stichting jong Leren vertelt in het blad wat hij daarvan merkt.

In hetzelfde nummer vindt u nog een ander artikel over onderwijshuisvesting. Dit gaat over duurzaam bouwen. Over Onderwijs nam een kijkje in Niekée in Roermond en in het Junior College in Julianadorp en constateert: ‘Een duurzaam gebouw leidt tot duurzaam onderwijs’.

Jaarverslag en serious gaming
Het blad van VOS/ABB gaat in dit nummer ook in op het jaarverslag, dat alle schoolbesturen op 1 juli af moeten hebben. Financieel specialist Reinier Goedhart geeft tips en tricks. En in het Via Nova College in Utrecht wordt serious gaming geïntroduceerd. De vmbo-leerlingen leren plannen en organiseren met behulp van een computerspel. Directeur Ron Dorreboom is enthousiast en geeft aan dat andere scholen het spel van hem kunnen overnemen.

Overige onderwerpen:

  • VOO-directeur Rob Limper over de samenwerking met VOS/ABB
  • De problematiek van kleine schooltjes: obs De Berenburcht in het Zeeuwse Baarland
  • De Sterrenschool: basisschool van de toekomst
  • Voorzitter Bruno Bruins over het werk van de Taskforce Diversiteit
  • VOS/ABB-adviseur Ron van der Raaij: flexibele interim-manager

Rubrieken
In de rubriek Het Gebouw zien we dit keer obs De Globe in Amsterdam-Osdorp. De Vijf Vragen zijn gesteld aan rector Ben Lubberding van het Linde College in Wolvega. De VOS/ABB-adviseur die Ten Voeten Uit wordt geportretteerd, is Henk Jan Biegel. In de rubriek In de praktijk kunt u lezen over een samenwerkingsproject voor een nieuwe vmbo-school in Houten.

Het nieuwe nummer van Over Onderwijs is deze week bij alle leden van VOS/ABB op de mat gevallen. Mocht u het blad desondanks niet hebben ontvangen, dan kunt u een exemplaar aanvragen bij Anja van Rossum, 0348-405282 of avanrossum@vosabb.nl.

U kunt het blad ook downloaden uit de rechterkolom hiernaast.

Informatie: Lucy Beker, 0348-405270, lbeker@vosabb.nl

Bijlagen