‘Alleen nog leerlingen met beperking vervoeren’

De gemeenteraad van Gaasterland-Sloten heeft onlangs een motie aangenomen waarin staat dat leerlingen die op basis van levensovertuiging een school op afstand kiezen, geen aanspraak meer kunnen maken op een vervoersvergoeding. Lees verder

De Friese gemeente wil hiermee een wetswijziging bewerkstelligen, want die is nodig om dit besluit te kunnen uitvoeren. De raad heeft andere gemeenten daarom opgeroepen de motie te steunen.

Gaasterland-Sloten zit hiermee op dezelfde lijn als VOS/ABB. Adjunct-directeur Anna Schipper betoogde vandaag opnieuw in de Volkskrant dat taxivervoer voor kinderen met een beperking een recht is en niet mag worden wegbezuinigd. Zij vreest dat er anders kinderen zijn die thuis komen te zitten omdat hun ouders niet in staat zijn de kinderen te brengen en te halen.

Het ligt volgens Schipper anders voor ouders die bewust kiezen voor een school op afstand vanwege een bijzondere levensovertuiging. Het gaat dan vaak om streng-gereformeerde of islamitische scholen. 'Deze ouders hebben een keuze, want zij kunnen ook terecht op openbare scholen, waar alle religies worden gerespecteerd. Het is redelijk als deze ouders zelf bijdragen in de vervoerskosten'.

Zie ook de eerdere berichtgeving over dit onderwerp.