Amersfoortse school betaalt borgsom voor ouder

De Amersfoortse scholengemeenschap ’t Atrium compenseert een ouder van een van de leerlingen voor de borgsom voor de gratis schoolboeken. Aanleiding hiervoor was een brief van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). De VOO vroeg de school te bevestigen dat het lesmateriaal aan de leerling zou worden geleverd, ongeacht het voldoen van de borg. ’t Atrium besloot daarop deze ouder 75 euro over te maken om de borgsom te betalen. Lees verder

Eerder had deze ouder bij de school geprotesteerd tegen het betalen van de borg. Tijdens het bestellen van de gratis boeken bij de leverancier werd hij verplicht om akkoord te gaan met het betalen van 75 euro borg. Uit berichtgeving van de VOO en antwoorden van staatssecretaris Van Bijsterveldt op gestelde Kamervragen was de vrijwilligheid van de borg al gebleken. Omdat een oplossing uitbleef, benaderde de ouder de VOO, die daarop schriftelijk contact opnam met de school.

De VOO verwees in haar brief onder meer naar berichtgeving op de websites van de Taskforce gratis schoolboeken en de VO-raad, waarin beide organisaties zeggen dat het ter beschikking stellen van het lesmateriaal niet afhankelijk kan zijn van het voldoen van een borg. Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft iinmiddels wel aangegeven dat ze het redelijk vindt als scholen een borgsom vragen om hun eigendommen veilig te stellen.

Zie ook de eerdere berichtgeving over dit onderwerp in de rechterkolom hiernaast.