Anne van der Meiden: ‘Imago vereist politieke betrokkenheid’

De politieke partijen zouden zich sterker moeten maken voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. De sector moet echter ook zelf aan een steviger imago werken. Dat zegt theoloog en communicatiewetenschapper ds. Anne van der Meiden. Lees verder

Van der Meiden groeide op in een christelijk-gereformeerd gezin in Enschede. Na zijn studie theologie werd hij predikant van de vrijzinnige geloofsgemeenschap van de Nederlandse Protestantenbond in het Zuid-Hollandse dorp Meerkerk. Hij studeerde ook marketing en communicatiewetenschappen. In 1972 promoveerde hij op de ethiek van propaganda. Opmerkelijk is dat Van der Meiden in zijn Meerkerkse tijd koos voor openbaar onderwijs. “Mijn dochter zat daar op een school met de bijbel. Daar gaf een heel strenge juffrouw godsdienstles. Toen mijn dochter thuiskwam met verhalen over hel en verdoemenis, heb ik haar direct naar de openbare school gestuurd.” De moeder van Van der Meiden was ook al een vooruitstrevende ouder. “Zij wilde niet dat ik naar het Christelijk Lyceum ging, omdat ik van haar onder de mensen moest komen.”

Over openbaar onderwijs: “Voor veel mensen is het openbaar onderwijs toch een beetje een vergaarbak”

Als Van der Meiden aan het imago van de huidige openbare en algemeen toegankelijke scholen denkt, ziet hij een weinig helder beeld voor zich. “Het heeft minder uitstraling dan vroeger. Toen stonden openbare scholen voor degelijk onderwijs. Je leerde er goed; het was niet een mindere soort. Het waren toen vooral de rooien die er gebruik van maakten, maar ook wel de liberalen, hoor.” Het imago waar openbare scholen nu mee te maken hebben, is dat ze volgens veel mensen ‘een beetje een vergaarbak’ zijn, zegt Van der Meiden. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat er veel zwarte kinderen op zitten, maar dat is natuurlijk vooral een probleem in de stad”, zegt de emeritus hoogleraar die tegenwoordig met uitzicht op de Holterberg in Nijverdal woont. “Een ander probleem is dat men denkt dat er op openbare scholen minder aan zingeving wordt gedaan dan in het christelijk onderwijs. Ik weet dat dit onzin is, maar het zit wel in het hoofd van de mensen”, zegt Van der Meiden als imagodeskundige, “en dat krijg je er maar heel moeizaam uit.”

Grafmonument
Een manier om volgens hem het imago te verbeteren, is door de politieke partijen die het
aangaat het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs beter op de kaart te laten zetten. Dan denk ik aan de PvdA, maar ook aan de VVD. Jan Marijnissen van de SP zou daar ook meer zijn nek voor kunnen uitsteken. Maar zover zal het waarschijnlijk niet komen, denkt Van der Meiden, omdat met name de PvdA en de VVD bang zijn kiezers te verliezen. “Vergis je niet: er stemmen heel veel christelijke mensen op de PvdA en de VVD.” Een ander punt dat volgens hem het imago parten speelt, is artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs. Dat kan wat hem betreft meteen in de prullenmand. “Ik begrijp niet dat we dit groen uitgeslagen grafmonument steeds maar weer schoonmaken en vereren.” Om het feit dat VVD-coryfee Hans Wiegel artikel 23 wil handhaven in tegenstelling tot zijn partijgenoot Ayaan Hirsi Ali, zoals uit hun discussie van vorig jaar bleek, moet hij hartelijk lachen. “Ach, Wiegel is allang geen liberaal meer, die man is een conservatief.”

Over artikel 23: “Ik begrijp niet dat we dit groen uitgeslagen grafmonument steeds maar weer schoonmaken en vereren”

Ook de openbare en algemeen toegankelijke scholen en besturen zelf zouden meer aan hun imago kunnen werken, denkt Van der Meiden. Belangrijk daarbij zijn de kwaliteiten waarmee de scholen zichzelf kunnen profileren, zoals onderwijskundige vernieuwingen of goede huisvesting. “Het gaat niet alleen om je principes, zoals algemene toegankelijkheid, maar net als in het bedrijfsleven ook om je eva’s, je exclusieve verkoopargumenten.”