AOb-bestuurder Kircz neemt boze woorden niet terug

Bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijft bij zijn harde kritiek op minister Marja van Bijsterveldt van OCW. Hij heeft dat vrijdag aan diverse media laten weten. Wel heeft het bestuur van de AOb een excuusbrief aan de minister gestuurd. Zij heeft het excuus van de AOb aanvaard. Lees verder

Kircz zei donderdag, in het kader van de lerarenstaking in het voortgezet onderwijs, dat Van Bijsterveldt 'de beroerdste minister' is die hij in zijn onderwijsloopbaan tot nu toe heeft gekend. Hij zei dat zij niet over de intellectuele vermogens beschikt om een deugdelijke inhoudelijke discussie over het onderwijs te kunnen voeren. 'Noem mij een hoogontwikkeld land dat een geheel ongeletterde minister van onderwijs heeft, ik ken het niet', aldus Kircz donderdag bij de NOS op Radio 1.

Van Bijsterveldt is volgens hem slechts een 'carriëriste' die per se minister wil zijn, ongeacht van welk departement. 'Zij moet het hebben van haar ambtenaren en beleidsmedewerkers, maar ik acht haar niet in staat één redelijke gedachte te hebben over mijn vak', aldus Kircz.

Voorzitter Walter Dresscher zei donderdag dat de uitspraken van Kircz niet overeenkomen met het standpunt van de AOb en dat de bestuurder wat hem betreft een grens heeft overschreden. Het is nog niet bekend of dat binnen de AOb consequenties voor Kircz zal hebben.

Kircz zei vrijdag dat hij zijn excuses aanbiedt voor zijn uitspraken tegen de persoon Van Bijsterveldt, maar ook dat hij niets terugneemt van zijn inhoudelijke verwijten aan het adres van Van Bijsterveldt als minister.

Verscheidene Tweede Kamerleden hebben geschokt gereageerd op de uitspraken van Kircz.  VVD, PVV en SGP willen geen contact meer met de AOb, zolang de bond niet uitdrukkelijk afstand heeft genomen van de harde woorden. Ook het CDA, de partij van Van Bijsterveldt, is er boos over.

Het bestuur van de AOb heeft vrijdag schriftelijk zijn excuses aan de minister aangeboden. Van Bijsterveldt heeft de excuses aanvaard. Omdat Kircz in het bestuur zit, is de brief mede namens hem verstuurd, maar dat neemt opmerkelijk genoeg niet weg dat hij in de media zijn harde kritiek handhaaft.