App voor kinderen om te oefenen in het verkeer

Steeds meer basisschoolleerlingen zakken voor het Praktisch Verkeerexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). In 2007 zakte 1,5 procent, vorig jaar was dat 4 procent. De oorzaak is dat kinderen te weinig in het verkeer oefenen. Daarom heeft VVN een speciale app voor smartphones en tablets ontwikkeld.

Directeur Linda van der Eijck van VVN: ‘Het teruglopende aantal geslaagden is een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen krijgen te weinig gelegenheid om te oefenen, terwijl dit juist dé manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Als zij te weinig oefenen weten ze niet hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan. Verkeer leer je door te doen! Met onze nieuwe app is oefenen voor het VVN Praktisch Verkeersexamen een stuk aantrekkelijker en faciliteren we een dialoog tussen ouder en kind.’

Bij het oefenen ziet VVN een bijzondere rol voor de ouders. Het doel is dat zij de straat op gaan met hun kinderen. Hoe meer de kinderen aan het verkeer deelnemen, hoe meer ervaring en inzicht zij opdoen. Een kind van elf jaar oud kijkt met heel andere ogen naar de weg dan een ouder. De app geeft daarom verschillende tips voor de ouders waarop ze moeten letten tijdens het oefenen.

Het is voor basisschoolleerlingen van groot belang om zelf te kunnen deelnemen aan het verkeer, omdat ze na groep 8 zelfstandig naar het voortgezet onderwijs gaan.

De app is gratis te downloaden via vvn.nl/vvn-verkeersexamen en via de appstores van Apple (iOs/iPad/iPhone/iPod) en Google (Android).