Asbestvondst benadrukt risico’s in schoolgebouwen

De vondst van asbest in het gebouw van het rooms-katholieke Martinuscollege in het Noord-Hollandse Grootebroek benadrukt het risico dat onderwijsorganisaties lopen als gevolg van de verwerking van het kankerverwekkende materiaal in gebouwen. De vondst benadrukt ook het belang van goede asbestinventarisaties. Lees verder

Tijdens een asbestonderzoek dat in de zomervakantie is uitgevoerd, zijn in een gedeelte van het gebouw van het Martinuscollege asbestvezels aangetroffen. Tachtig lokalen zijn voorlopig onbruikbaar, zo staat in een brief van de school aan de ouders.

In verband met de asbestvondst is het lesrooster voorlopig aangepast. De school verwacht over enkele weken te kunnen beschikken over alternatieve huisvesting.

De Tweede Kamer wil dat er alle schoolbesturen uiterlijk in juni 2012 duidelijkheid kunnen geven over de eventuele aanwezigheid van asbest in hun gebouwen. Goede asbestinventarisaties en eventuele -saneringen zijn niet alleen van actueel gezondheidsbelang voor de gebruikers, maar zijn ook cruciaal als er in de toekomst eventueel juridische claims van asbestslachtoffers bij het bestuur worden ingediend.