Beatrix wordt weer prinses, maar niet in Buren

In Buren zijn ze eruit: de openbare Koningin Beatrixschool blijft gewoon zo heten, ook als Beatrix vanaf 30 april geen koningin meer is. Lees verder

Directeur Roland Dijkgraaf laat aan VOS/ABB weten dat de titel 'Koningin' in de naam gehandhaafd blijft, omdat er in het land ook Koningin Julianascholen en Koningin Wilhelminascholen zijn. 'Het feit dat Beatrix straks geen koningin meer is, botst niet met de naam van onze school. De naam is gekozen toen zij koningin werd, dat verandert niet', aldus Dijkgraaf.

Tot 1982 heette de school nog de Openbare Lagere School Buren. In dat jaar verhuisde de school van een oud gebouw binnen de stadsmuren van het Gelderse Betuwestadje naar een nieuw pand buiten de muren en werd de school naar Beatrix vernoemd. In 1985 fuseerde de school met de Koningin Wilhelmina- en Koningin Juliana-kleuterschool.

Het is een van de weinige openbare basisscholen in het land die naar een lid van het koninklijk huis zijn vernoemd. De meeste van die scholen zijn protestants-christelijk, wat samenhangt met het feit dat de Oranjes van oorsprong van protestantsen huize zijn.

De school in Buren heeft een speciale band met Beatrix, omdat de koningin van Nederland automatisch ook gravin van het pittoreske Oranjestadje is. Na de troonswisseling op 30 april zal Máxima dat worden, omdat zij dan koningin is. Willem-Alexander wordt dan als koning automatisch graaf van Buren.

De school gaat in de lessen aandacht besteden aan de aanstaande troonswisseling. Magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs besteedt daar aandacht aan in het eerstvolgende nummer dat eind maart uitkomt (en het laatste nummer van School! is uit de regeerperiode van Beatrix).