Begroting: geen boter bij de vis

Het is triest om te constateren dat het kabinet allerlei mooie plannen heeft met het onderwijs, maar vervolgens geen boter bij de vis doet. Wat te denken van de schamele anderhalf miljoen euro (!) waarmee staatssecretaris Sharon Dijksma taal en rekenen verheft tot speerpunt… Of de 20 miljoen voor passend onderwijs, waarvoor zeker 1 miljard nodig is! Lees verder

We hebben net het advies binnen van de tijdelijke Commissie Leraren, waarvan Alexander Rinnooy Kan de leiding had. Zijn advies was duidelijk: er is ministens 1,1 miljard euro nodig om de groei van het lerarentekort tegen te gaan. In de begroting zie ik daar maar 240 miljoen voor terug, en dat is dan ook nog een maximumbedrag voor 2011. Voor volgend jaar is slechts 58 miljoen beschikbaar. Dan kan ik niet anders concluderen dan dat het kabinet eerst zelf beter moet leren rekenen.

Reken en taal, daar moet het primair onderwijs harder aan werken, vindt het kabinet. Ook een mooie doelstelling, maar de grote vraag is natuurlijk hoe dat moet met anderhalf miljoen euro? Nog zoiets: passend onderwijs. Voor het primair onderwijs 20 miljoen en voor het voortgezet onderwijs 990.000 euro. Voor dat laatste bedrag koop je misschien een leuke villa, die nog net niet valt onder de rijkeluistoeslag van Wouter Bos, maar daar kun je echt niet passend onderwijs mee realiseren.

Laat ik, om niet al te negatief over te komen, nog een positief punt noemen. In de begroting is 29 miljoen euro gereserveerd om de problemen in de buitenschoolse opvang op te lossen. Dat zal niet genoeg zijn, maar dat is volgens mij wel een goed begin. Volgens OCW wordt er in totaal 2 mijlard extra voor onderwijs uitgetrokken. Dat klinkt ook goed, maar wie de cijfertjes beter bekijkt, ziet dat die 2 miljard over vier jaar worden uitgesmeerd. En dan blijkt het toch een stuk minder positief.