Begrotingen SP, D66 en GL gunstig voor onderwijs

Van de tegenbegrotingen van de oppositiepartijen zijn die van de SP, D66 en GroenLinks het gunstigst voor het onderwijs. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau (CPB). Lees verder

Het CPB analyseerde in opdracht van de VVD, SP, D66, PVV en GroenLinks de begrotingen die die partijen hebben opgesteld als alternatief van de begroting die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Als wordt gekeken naar het onderwijs, dan valt op dat de SP, D66 en GroenLinks daarin het meeste willen investeren.

De SP wil dat er 1,6 miljard euro extra naar het onderwijs gaat. Het geld moet vooral naar betere arbeidsvoorwaarden voor de leraren, onderhoud en verbetering van schoolgebouwen, conciërges en kleinschaligheid.

D66 wil volgend jaar 1 miljard euro extra investeren in het onderwijs. Zo willen de democraten meer geld voor de lerarensalarissen, meer instroom van docenten, het vmbo en ook conciërges. D66 denkt dat er 100 miljoen kan worden bezuinigd door fusieprikkels aan te pakken en de maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs af te schaffen.

GroenLinks wil 800 miljoen euro extra investeren in het onderwijs. Het extra geld zou naar de lerarenslarissen en een verlaging van de werkdruk moeten. De partij wil verder de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs afschaffen.

De VVD wil volgend jaar 200 miljoen euro bezuinigen op het onderwijs, onder meer door het crisispakket voor onderhoud en bouw van scholen af te schaffen. De VVD wil net als D66 af van de maatschappelijke stages en de fusieprikkels. De liberalen willen verder de bonus afschaffen die scholen krijgen als ze schooluitval terugdringen.

In de analyse van de tegenbegroting van de PVV komt het woord ‘onderwijs’ niet voor.

Klik hier voor de analyses van het CPB.