Beloon kinderen die fietsen met… een sticker!

Ouders brengen kinderen te lang en te vaak met de auto naar school. Daardoor krijgen kinderen niet voldoende inzicht in het verkeer als zij na groep 8 zelf naar hun school voor voortgezet onderwijs moeten fietsen. Dit stelt Friso Metz van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) in dagblad Metro.

Ongeveer een op de drie basisschoolkinderen wordt met de auto gebracht, terwijl 90 procent van hen op loop- of fietsafstand van school woont. Als oorzaak geeft Metz aan dat veel ouders de route naar school te gevaarlijk vinden.

Echter, als zij hun kinderen met de auto brengen, leren kinderen niet omgaan met het verkeer en wordt het probleem op die manier alleen maar vooruitgeschoven. Het is dus volgens Metz belangrijk dat kinderen van jongs af aan wennen aan fietsen op de openbare weg.

Om kinderen en ouders verder te motiveren stelt Metz een beloningssysteem voor. Scholen geven dan bijvoorbeeld ieder kind dat lopend of met de fiets komt een sticker.

Hetzelfde probleem van de zogenoemde achterbankgeneratie die niet meer leert fietsen op de openbare weg wordt ook gesignaleerd door Veilig Verkeer Nederland. In juni stond hierover een bericht op deze website.