Schoolbestuurder Jan Blasweiler overlijdt na ski-ongeluk

Jan Blasweiler is maandagavond op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ski-ongeluk in Oostenrijk. Hij was bestuursvoorzitter van de stichting Proles voor openbaar primair onderwijs in de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Lees verder

Blasweiler was jarenlang actief in het onderwijs in De Liemers, eerst als onderwijzer, later als directeur en sinds 2006 als bestuursmanager van Proles. VOS/ABB heeft hem gekend als een man die nauw betrokken was bij het openbaar onderwijs en in het belang van zijn organisatie duidelijk uitkwam voor zijn mening. 

In mei vorig jaar reageerde Blasweiler op een eerder bericht op deze website over doordecentralisatie van het buitenonderhoud van schoolgebouwen. Hij was daar groot voorstander van: 'Onze scholen bevinden zich in vier gemeenten. Dit betekent vier beleidsambtenaren en vier verschillende overlegplatforms en regelingen. De bureaucratie die hiermee gepaard gaat, moet wat mij betreft snel worden beëindigd. In de praktijk blijkt dat wij het onderhoud efficiënt kunnen regelen. Ik durf te stellen dat dit ook geldt voor het buitenonderhoud', aldus Blasweiler toen.

In 2010 interviewde VOS/ABB hem voor een artikel in magazine Over Onderwijs over de verplichte aansluiting van het primair onderwijs bij het Vervangingsfonds. Die verplichting noemde hij 'hemeltergend'. Blasweiler was ervan overtuigd dat het ziekteverzuim omlaag zou gaan als het Vf zou worden opgeheven. 'Dan kunnen we veel geld besparen, terwijl de kwaliteit van het onderwijs verbetert.'

VOS/ABB wenst de nabestaanden, zijn collega's en alle andere mensen die Jan Blasweiler hebben gekend veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Bijlagen