Betoging Amsterdam trekt 15.000 leerlingen

De scholierenactie in Amsterdam voor verlaging van de normen voor minimale onderwijstijd is rustig verlopen. Er waren ongeveer 15.000 leerlingen aanwezig, melden de media op basis van inschattingen door de politie. De organisatie had gerekend op 10.000 betogers. Lees verder

Er zijn tijdens de betoging op het Museumplein geen grote incidenten geweest. Toch pakte de politie tientallen leerlingen op, onder meer omdat ze vuurwerk afstaken. Er waren toespraken van Kamerleden en LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. Minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW, die door het LAKS waren uitgenodigd om ook naar Amsterdam te komen, waren er niet.

Aanleiding voor de betoging was het spoeddebat woensdagavond in de Tweede Kamer over de minimale onderwijstijd, dat volgens het LAKS niets heeft opgeleverd. De Kamer steunt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW. Maandag werd bekend dat zij met de VO-raad afspraken heeft gemaakt over versoepeling van de urennorm. Scholen mogen 40 uur per jaar invullen met ‘maatwerkactiviteiten’. Dit betekent dat de normen van respectievelijk 1040, 1000 en 700 uur gehandhaafd blijven, maar dat daarvan 40 uur niet voor alle leerlingen verplicht zijn.

Het LAKS wil dat de urennorm voor de onderbouw omlaag gaat naar 960 uur. De scholierenvakbond kreeg daar woensdagavond in het spoeddebat echter geen steun voor in de Tweede Kamer. De 54.000 handtekeningen die LAKS-voorzitter Van Lienden eerder op die dag aan de Vaste Kamercommissie voor OCW overhandigde, hebben niets geholpen.

Klik hier voor een NOS-verslag van de betoging in Amsterdam

Klik hier voor een verslag van de Amsterdamse zender AT5