Bezuinigingen en krimp blijken giftig mengsel

De combinatie van bezuinigingen en een daling van leerlingenaantallen begint op steeds meer plaatsen in het land problemen op te leveren. Een voorbeeld is de regio Noord-Veluwe, waar de bij VOS/ABB aangesloten Stichting PrOo genoodzaakt is 10 fte te schrappen. Lees verder

Piet Uneken is algemeen directeur van de stichting PrOo voor openbaar primair onderwijs in acht gemeenten in de regio Noord-Veluwe. Hij maakt zich zorgen over de financiële achteruitgang van PrOo. Die achteruitgang is een gevolg van de bezuinigingen op het budget voor bestuur en management en de groeiregeling in combinatie met de terugloop van het aantal leerlingen in de regio waar PrOo actief is.

Uneken benadrukt dat er na de Kamerverkiezingen van 9 juni niet nog meer op het primair onderwijs bezuinigd kan worden. ‘De meeste partijen zeggen dat ze het onderwijs gaan ontzien. Dat moet ook wel, want meer bezuinigingen op het personeel zal zeker gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs. En op gebouwen kun je ook niet meer bezuinigen. Die kwaliteit laat ook te wensen over.’

Aantasting van kwaliteit
Veel besturen in andere delen van het land hebben dezelfde problemen. De situatie zal in het zomernummer van het VOS/ABB-magazine Over Onderwijs worden toegelicht aan de hand van de situatie in het oosten van de provincie Groningen. Ook daar blijkt de combinatie van bezuinigingen en krimp een giftig mengsel, dat de kwaliteit van het onderwijs ernstig kan aantasten.

VOS/ABB ziet in de uitspraken van Uneken in de regio Noord-Veluwe en in de noodkreten uit andere delen van het land het bewijs dat het funderend onderwijs door de bezuinigingen van het huidige demissionaire kabinet flink in de problemen raakt. Het lijkt erop dat de ernst van de situatie nog niet goed doordringt in politiek Den Haag.