Boeken: OCW dumpt verantwoordelijkheid bij besturen

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW legt de juridische en financiële gevolgen van de verplichte Europese aanbesteding van de ‘gratis’ schoolboeken volledig bij de schoolbesturen neer. Dat bleek dinsdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Lees verder

Het spoeddebat in de Kamer ging over de Europese aanbestedingsregels in relatie tot de huidige contracten van schoolbesturen met boekenleveranciers. De vrees is dat de leveranciers vanwege nog lopende contracten hoge claims zullen indienen als de besturen overgaan tot de verplichte aanbesteding.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt maakte tijdens het spoeddebat duidelijk dat zij de kosten die met de gevreesde claims samenhangen, niet zal vergoeden. Zij vindt dat de schoolbesturen de problemen zelf met de boekenleveranciers kunnen oplossen. In feite dumpt ze het probleem hiermee bij de besturen. De staatssecretaris denkt daar zelf heel anders over.

Ze stelt zich op het standpunt dat de afgesloten contracten met de boekenleveranciers weliswaar illegaal zijn, omdat geen Europese aanbesteding heeft plaatsgevonden, maar wel rechtsgeldig. Bij problemen zal de rechter hierover een uitspraak moeten doen, zei ze.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl