BOOR: stichting in fraudeonderzoek niet verdacht

In het onderzoek naar mogelijk fraude bij aanbestedingen binnen BOOR, wordt deze stichting voor openbaar primair en voortgezet onderwijs in Rotterdam niet als verdachte gezien. Dat meldt BOOR op zijn website. Lees verder

Stichting BOOR zegt onverwacht te zijn geconfronteerd met een doorzoeking onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Bij de doorzoeking van het kantoor van BOOR zelf en de administratieve organisatie Prosco alsmede de woning van een medewerker van BOOR was ook de Bovenregionale Recherche Zuid-West betrokken. 

Het Openbaar Ministerie meldt dat er mogelijk sprake is van ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij de aanbesteding van bouwwerkzaamheden.  Er is administratie in beslag genomen, maar er zijn geen aanhoudingen verricht. De media melden dat er sprake zou zijn van ‘miljoenenfraude’. Het OM noch BOOR doet mededelingen over de identiteit van de medewerker wiens of wier huis is doorzocht. De onderwijsstichting meldt ook niet of de betrokken medewerker op non-actief is gesteld.

Het onderzoek begon in april na een melding van een raadslid van Leefbaar Rotterdam dat bij de stichting BOOR fraude zou zijn gepleegd. Tegelijkertijd kwam een melding binnen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Bij de NMa was informatie binnengekomen over mogelijke onregelmatigheden bij de stichting van iemand die zich op aanraden van Leefbaar Rotterdam bij de NMa had gemeld.

Stichting BOOR meldt op haar website ‘uiteraard alle medewerking aan het onderzoek’ te verlenen. Verder meldt BOOR dat de stichting niet wordt gezien als verdachte. Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. Stichting BOOR zegt de resultaten daarvan af te wachten en doet verder geen mededelingen.

Het Openbaar Ministerie heeft de gemeente Rotterdam van het onderzoek op de hoogte gesteld. De gemeenteraad is toezichthouder van de verzelfstandigde stichting voor openbaar onderwijs. 

Onder BOOR vallen in totaal 86 openbare scholen voor primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. Op deze scholen zitten in totaal ongeveer 30.000 leerlingen.

De regionale zender RTV Rijnmond heeft op zijn website een radio-interview en televisiereportage over de inval bij BOOR geplaatst.