Bouw noodlocatie stilgelegd wegens stralingsangst

De bouw van semi-permanente huisvesting voor onder meer de openbare basisschool Brandevoort in Helmond is stilgelegd. De rechter heeft bepaald dat de locatie te dicht bij hoogspanningskabels ligt. Lees verder

Ouders waren naar de rechter in Den Bosch gestapt, omdat zij bang zijn dat de hoogspanningskabels te veel elektromagnetische straling afgeven. Deze straling zou kankerverwekkend kunnen zijn. De locatie voor de semi-permanente huisvesting ligt op 79 meter van de elektriciteitskabels, terwijl volgens landelijke normen uit 2005 een afstand van 90 meter het minimum is.

De rechter gaf de ouders gelijk. De semi-permanente huisvesting, die in juli klaar zou zijn, mag van de rechter niet in gebruik worden genomen. De noodlokalen waren bestemd voor de Helmondse openbare basisschool Brandevoort en een katholieke basisschool. Obs Bradevoort valt onder de bij VOS/ABB aangesloten Stichting Openbare Basisscholen Helmond.

De Helmondse wethouder Frans Stienen (CDA) van Stedelijke Ontwikkeling zegt in het Brabants Dagblad dat de gemeente nu voor een ingewikkelde taak staat. Hij heeft het over ‘noodscenario’s’ die uit de kast moeten worden getrokken: "Kinderen verplaatsen door Helmond heen, of elders in noodgebouwen. Of wellicht de hele school verzetten."