Brandveiligheid: compensatie nodig!

Scholen moeten meer aan brandpreventie doen, bijvoorbeeld in de vorm van cameratoezicht en/of sprinklerinstallaties. Dat heeft verzekeraar Centraal Beheer Achmea aan VOS/ABB laten weten naar aanleiding van de vele scholen die tijdens de jaarwisseling brandschade hebben opgelopen. Huisvestingsspecialist Gertjan van Midden van VOS/ABB benadrukt dat schoolbesturen op zijn minst gecompenseerd moeten worden voor de kosten die met extra veiligheidsmaatregelen samenhangen. Lees verder

Uit onderzoek dat de verzekeraar in Apeldoorn op verzoek van de NOS uitvoerde, blijkt dat er dit keer circa drie keer zoveel scholen brandschade hebben opgelopen als tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren het er zeven, terwijl er dit keer volgens de gegevens die tot vrijdag bij Centraal Beheer Achmea waren binnengekomen, ongeveer 20 zijn.

Het betreft voornamelijk basisscholen, waarvan er vier volledig zijn uitgebrand. Het gaat hierbij om schoolgebouwen in Deventer, Heemskerk, Velsen en Zoetermeer. In Elburg ging een gebouw van een vo-school in vlammen op. De totale schade ligt volgens een voorlopige schatting tussen de 20 en 25 miljoen euro.

Kosten terugverdiend
Een woordvoerder van Centraal Beheer Achmea liet aan VOS/ABB weten dat scholen moeten nadenken over extra veiligheidsmaatregelen. ‘Bijvoorbeeld cameratoezicht of het installeren van sprinklerinstallaties, te beginnen bij nieuwbouw.’ Een sprinklerinstallatie kost al snel enkele honderden euro’s per vierkante meter, maar die kosten worden volgens de woordvoerder op de langere termijn terugverdiend, omdat de premie voor goed beveiligde schoolgebouwen omlaag kan. De extra maatregelen kunnen ook de veiligheid in de weekeinden en de schoolvakanties vergroten.

‘Het zou ook veel schelen als scholen particuliere beveiligingsbedrijven inschakelen of een soort burgerwacht instellen. Goede verlichting is ook een optie. Ik woon zelf naast een school, en daar is het in de weekeinden en in de vakanties helemaal donker’, aldus de woordvoerder van Centraal Beheer Achmea. Hij benadrukt dat grote incidenten met gewonden tot nu toe zijn uitgebleven, ‘maar ik moet er niet aan denken dat er op een doordeweekse dag brand uitbreekt als de leerlingen binnen zijn. Een brandmelder helpt niet in de paniek die dan kan ontstaan.’

Groot knelpunt
Gertjan van Midden van VOS/ABB wijst erop dat de normbedragen die gemeenten hanteren voor nieuwbouw nu al te laag zijn om een sober schoolgebouw te realiseren. ‘De kosten voor een sprinklerinstallatie of bewakingscamera’s kunnen daar absoluut niet mee worden gedekt. Als we kijken naar bestaande schoolgebouwen, dan moeten de besturen de kosten van aanleg of vervanging van installaties betalen, terwijl de gemeenten de voordelen van een lagere verzekeringspremie opstrijken. Hier ligt dus een groot knelpunt’, aldus Van Midden.

Hij benadrukt dat VOS/ABB de veiligheid van leerlingen als een absolute prioriteit beschouwt. VOS/ABB zal binnenkort over deze kwestie in overleg treden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Informatie: Gertjan van Midden, 0348-405225, gvanmidden@vosabb.nl