CDA-minister paait PVV: segregatie geen probleem

Minister Marja van Bijsterveldt van OCW vindt het tegengaan van segregatie in het onderwijs niet meer belangrijk. Daarmee lijkt de CDA-minister gedoogpartner PVV te paaien. Lees verder

In een interview met de Volkskrant zegt Van Bijsterveldt terecht dat het bij onderwijs gaat om kwaliteit en niet in eerste instantie om het onderscheid tussen wit en zwart. Ze lijkt echter gemakshalve te vergeten dat het tegengaan van segregatie in het onderwijs onderdeel van kwaliteitsbeleid is, niet alleen voor leerprestaties, maar ook voor sociaal-maatschappelijke doelen.

De minister zegt dat witte en zwarte scholen nu eenmaal een feit zijn, dat volgens haar voorkomt uit de demografische opbouw van de wijken. Voor een deel heeft ze hierin gelijk. Maar wie verder kijkt dan de ministeriĆ«le neus lang is, ziet dat op veel plaatsen in het land volledig witte en volledig zwarte scholen vlak bij elkaar in dezelfde wijk staan. 

Van Bijsterveldt ontkent volgens de Volkskrant dat het afscheid van het anti-segregatiebeleid te maken heeft met haar keuze om minister te worden in het huidige kabinet, dat wordt gedoogd door de polariserende PVV van Geert Wilders. Het is bekend dat de PVV niets van anti-segregatiebeleid wil weten.

Ze benadrukt als CDA-minister dat het belangrijk is dat ouders een eigen keuze voor een een school mogen maken. Het lijkt erop dat zij met dit aan grondwetsartikel 23 gelieerde argument wil duidelijk maken dat haar standpunt over het anti-segregatiebeleid losstaat van de afhankelijkheid van de PVV.

Het interview staat in de Volkskrant van maandag 7 februari. Klik hier voor meer informatie.