CDA’er Van de Camp trots op Tweede Fase

CDA-Tweede Kamerlid Wim van de Camp is trots op de Basisvorming, de Tweede Fase en het vmbo. Dat zei hij dinsdag tegen de parlementaire commissie die de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen 20 jaar onderzoekt. Lees verder

Het was voor het eerst dat er iemand voor de commissie-Dijsselbloem verscheen die ronduit positief was over de onderwijsvernieuwingen. Terwijl de meeste ondervraagden zeiden dat de vernieuwingen te snel zijn doorgevoerd, liet de CDA’er Van de Camp weten dat daar geen sprake van is geweest.

De Basisvorming was opgenomen in het regeerakkoord van 1989 en werd ingevoerd in 1993. Van de Camp noemde die termijn ‘helemaal niet zo gek’.  Hij zei ook dat er uitgebreid met de betrokken onderwijsorganisaties over is gesproken en dat die nu niet moeten gaan klagen. Het onderwijsveld heeft volgens Van de Camp ‘kilo’s boter op het hoofd’.

Deetman en Hermans
Dinsdag verschenen ook de oud-onderwijsministers Wim Deetman (CDA) en Loek Hermans (VVD) voor de commissie-Dijsselbloem. Deetman bevestigde het beeld van Van de Camp dat het onderwijsveld in de jaren ’80 uitgebreid heeft kunnen meepraten over de onderwijsvernieuwingen. Deetman was minister van Onderwijs van 1982 tot 1989.

De christendemocraat ontkende voor de commissie dat hij destijds met een ingrijpende verlaging van de lerarensalarissen als eerste verantwoordelijk was voor de imagoschade die het leraarschap heeft opgelopen. In de jaren ’80 waren veel leraren werkloos, wat volgens hem de verlaging van de salarissen rechtvaardigde. Als dat niet was gebeurd, waren veel potentiĆ«le leraren zonder baan aan de kant blijven staan, zo liet Deetman blijken.

Hermans, die van 1998 tot 2002 minister van Onderwijs was, verdedigde voor de commissie het beleid van oud-staatssecretaris Karin Adelmund, die in 2005 is overleden. Zij zag volgens Hermans in dat de Tweede Fase en het Studiehuis een te zware druk op de scholen en de leerlingen zou leggen. Zijn voorganger Jo Ritzen en oud-staatssecretaris Tineke Netelenbos van Onderwijs hadden daar volgens hem niet voor gewaarschuwd.