Cijfertjesprofessor Jaap Dronkers stopt met zijn lijstjes

Professor Jaap Dronkers van Maastricht University is bijna 70 en stopt daarom met het maken van schoolcijferlijsten. Dat heeft hij in een afscheidsbrief laten weten.

Hij zegt nog steeds achter zijn omstreden werkwijze te staan, omdat het opstellen van ranglijsten van scholen volgens hem een maatschappelijk belang dient. Het kost hem echter te veel tijd en het levert hem bovendien veel stress op, zo schrijft hij.

Er is niemand uit de wetenschap die hem opvolgt, zo staat in zijn brief. De jongere generaties zijn zo druk met allerlei verplichtingen, zoals internationale publicaties, aanvragen van beurzen en het binnenhalen van opdrachten, ‘dat dit soort maatschappelijke dienstverlening voor hen feitelijk onmogelijk is geworden’.

Dronkers wijst ook op het grote afbreekrisico. ‘Het maken van dit soort lijsten geeft je veel vijanden en maar weinig vrienden.’

Journalisten kunnen het niet
Ook in de journalistiek werken volgens hem geen mensen die zijn werk kunnen voortzetten. ‘Journalisten hebben door hun vooropleiding bijna nooit de vaardigheden om zelf dit soort berekeningen te maken.’

Toen hij RTL Nieuws hielp met het maken van de lijst met citoscores per basisschool, zei hij dit ook al. Hij verklaarde toen RTL Nieuws te hebben geholpen, omdat de commerciële nieuwszender anders het ruwe materiaal zou hebben gepubliceerd. Dronkers erkende toen ook dat hij een ‘suboptimaal resultaat’ had afgeleverd.

Dronkers is donderdag door De Ochtend op Radio 1 geïnterviewd over zijn afscheid.