Cito in verlegenheid: toets op Marktplaats te koop

Het Cito moet tot op de bodem uitzoeken hoe het mogelijk is dat de Cito-toets 2013 is uitgelekt. Dat vindt de PO-Raad. Lees verder

Een journalist van NRC Handelsblad kreeg een deel van de Cito-toets 2013 te pakken. Het bleek dat de toets via Marktplaats te koop was. De journalist berichtte daarover in de krant.

De PO-Raad is geschokt dat de NRC-journalist een deel van de opgaven in handen heeft. ‘Het is in het belang van de leerlingen dat zij de toets kunnen maken zonder voorkennis van de opgaven. Alleen dan krijgen zij een eerlijk en onafhankelijk beeld van hun mogelijkheden’, zo meldt de sectororganisatie.

VOS/ABB vindt het niet erg dat de NRC-journalist een deel van de Cito-toets in handen heeft (don’t shoot the messenger!), maar het is uiteraard wel schokkend dat de toets kennelijk door iemand op internet te koop is aangeboden. Het geeft bovendien te denken dat het Cito kennelijk onvoldoende maatregelen heeft getroffen om dit te voorkomen.

Een woordvoerder van het Cito zei dinsdag dat de veiligheidsmaatregelen rond de Cito-toets minder streng zijn dan rond de eindexamens in het voortgezet onderwijs. De reden die de woordvoerder daarvoor gaf, is dat de uitslag van de Cito-toets niet bepalend is voor het behalen van een diploma. De Cito-toets gaat overigens ondanks het uitlekken ervan gewoon door.

Klik hier voor een verklaring die het Cito op zijn website heeft geplaatst.