Cultuurkaart voor zes jaar zeker gesteld

De Cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs blijft bestaan. Het ministerie van OCW steekt er de komende zes jaar een bedrag van 4,9 miljoen euro per jaar in. Daar heeft minister Jet Bussemaker voor getekend.

De Stichting Cultureel Jongerenpaspoort (CJP) is de komende zes jaar opnieuw de uitvoerder van de Cultuurkaart. Met deze kaart kunnen scholen in het voortgezet onderwijs culturele activiteiten betalen. Ook geeft de kaart kortingen voor leerlingen.

Volgens Bussemaker biedt dit scholen de kans structureel te zorgen voor goed cultuuronderwijs: ‘Scholen hebben nu langjarige zekerheid over de financiering van de Cultuurkaart. Samen met het vak CKV dat blijft bestaan, hebben ze hiermee alles in handen om zich te verbinden aan goed cultuuronderwijs. Ik vind het belangrijk dat alle kinderen en jongeren met kunst en cultuur in aanraking komen.’

In het lopende schooljaar 2013/2014 hebben 680.000 leerlingen een CJP Cultuurkaart ontvangen: dat is 69 procent. Het CJP hoopt de scholen die nog niet meedoen, er nu van te overtuigen dat ze hun docenten en leerlingen benadelen als ze niet meedoen aan de Cultuurkaart.

Door de ondertekende concessieovereenkomst is er tot 2020 een cultuurtegoed van 5 euro voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs beschikbaar. Voor bijna alle aangemelde leerlingen investeert de school zelf een tientje voor het cultuuronderwijs.