Sander Dekker heeft als staatssecretaris van OCW geen mening over een door de Israëlische ambassade bekritiseerde geschiedenismethode. Hij verwijst Israël naar Noordhoff Uitgevers. Dat blijkt uit antwoorden van hem op Kamervragen van de PVV. 

De Israëlische verontwaardiging betreft de methode Geschiedeniswerkplaats van Noordhoff. In het tekstboek staan volgens de ambassade anti-Israëlische teksten. Daarover kreeg de ambassade klachten uit de joodse gemeenschap in Nederland.

Eenzijdig beeld

In het boek staat onder andere dat David Ben-Gurion in 1948 als eerste premier de staat Israël uitriep nadat joodse milities Arabische burgers hadden vermoord en honderdduizenden Palestijnen waren gevlucht. Volgens de ambassade wordt er in het boek ten onrechte niet gerept over geweld van Arabische zijde.

Ook wordt in Geschiedeniswerkplaats de vroegere Israëlische premier Menachim Begin, die in 1978 samen met de toenmalige Egyptische president Anwar Sadat de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, een terrorist en extremist genoemd. Begin gaf in 1946 opdracht tot een bomaanslag op het King David Hotel in Jeruzalem, waarbij 91 doden vielen.

In het boek staat ook een foto van een jongetje dat een steen naar een Israëlische tank gooit. In het onderschrift wordt gesproken van ‘klein verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied’. Ook wordt vermeld dat deze jongen korte tijd later bij een soortgelijke actie werd doodgeschoten.

Niet opportuun

Dekker vindt het ‘niet opportuun’ om als staatssecretaris van OCW een oordeel te vellen over deze specifieke methode. ‘Het is duidelijk dat er vanuit Israël bezwaren zijn tegen de inhoud van deze methode en ik heb ook met de Israëlische minister van onderwijs over zijn zorgen gesproken. Het is aan hen om eventueel aan de bel te trekken bij de desbetreffende uitgeverij’, aldus de staatssecretaris.

Deel dit bericht: