Dekker wil niets weten van vooruitschuiven rekentoets

Het voortgezet onderwijs heeft genoeg tijd gekregen om zich voor te bereiden op de rekentoets. Dat stelt staatssecretaris Sander Dekker van OCW, die benadrukt dat de rekentoets vanaf het schooljaar 2015-2016 meetelt voor de slaag/zakbeslissing.

PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing had vragen aan Dekker gesteld naar aanleiding van een oproep van de VO-raad om de rekentoets in 2015-2016 nog niet mee te laten tellen voor de eindexamenuitslag. Dekker gaat daar niet in mee, omdat het voortgezet onderwijs eerder al twee jaar uitstel heeft gekregen.

‘Met de wetgeving voor de referentieniveaus in 2010 is bepaald dat een rekentoets onderdeel wordt van het examen in het VO. In december 2012 heb ik, samen met de minister en mede op verzoek van de VO-raad, twee jaar extra tijd gegeven voor de volledige invoering van het referentieniveau rekenen.’

Dekker blijft erbij dat vanaf het schooljaar 2015-2016 de rekentoets meetelt voor de slaag/zakbeslissing. ‘Deze tijd moet door scholen goed worden benut voor volledige inbedding van het rekenen in het onderwijs. Ik ben van mening dat de scholen met de implementatieperiode van bijna zes jaar voldoende tijd hebben om het rekenonderwijs bij te sturen en te optimaliseren.’

Nog een keer vooruitschuiven van het schooljaar van invoering zou volgens de staatssecretaris ‘een negatief effect hebben op de aandacht voor goed rekenonderwijs en de motivatie van de leerlingen en docenten hiervoor’.

CDA-Kamerlid Michel Rog heeft naar aanleiding van dit bericht via Twitter direct laten weten dat er een motie nodig is om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen.

In december vorig jaar stond in magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs een artikel over de bezwaren tegen de rekentoets. In dat artikel komen wiskundedocent Karin den Heijer en leerlingen van het openbare Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam aan het woord.

Foto uit magazine School!: Rick Keus