Dekker wil slechte scholen eerder sluiten

Scholen die slecht onderwijs geven, moeten eerder dicht. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW heeft hiertoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Scholen krijgen eerder een signaal als ze onderpresteren. Om er snel weer bovenop te komen, krijgen ze intensieve hulp. Als ze ondanks die hulp zeer zwak worden, krijgen ze voortaan nog maar een jaar de tijd om de kwaliteit op orde te brengen. Lukt dat niet, dan kunnen ze worden gesloten. Die termijn is nu twee jaar.

Dekker wil hiermee voorkomen dat leerlingen de dupe worden van falende pogingen om de onderwijskwaliteit op slechte scholen op orde te krijgen. ‘Elke dag dat een kind slecht onderwijs krijgt, is er wat mij betreft een te veel. Natuurlijk krijgen scholen de kans om de onderwijskwaliteit op orde te krijgen, maar ze mogen niet meer tot in lengte van dagen blijven aanmodderen’, aldus de staatssecretaris.

Aangezien het aantal zeer zwakke en zwakke scholen de afgelopen jaren enorm is gedaald, schat Dekker in dat hij deze nieuwe wettelijke mogelijkheid slechts in enkele gevallen hoeft te gebruiken. ‘Het sluiten van een school heeft grote impact, het zal niet vaak voorkomen. Maar mocht het nodig zijn, dan kunnen we dat in de toekomst eerder. In het belang van kinderen, want dat staat voor mij bovenaan’.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl