Dijksma: onderwijs en opvang onder één dak

Staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW pleit ervoor om overal onderwijs en kinderopvang onder één dak te organiseren. Ze zei dat zaterdag tijddens de vijftiende editie van de vakbeurs Kindvak in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees verder

De staatssecretaris spreekt over ‘de school van de toekomst, waarbij onderwijs en opvang naadloos in elkaar overvloeien en waar jeugdzorg en de bibliotheek ook in de buurt zijn’. Kinderen krijgen in dit concept, dat kan worden gezien als een nieuwe brede school, een programma aangeboden ‘van ’s ochtends tot ’s avonds eventueel, dat aangepast is aan werktijden van ouders’. Het is volgens Dijksma belangrijk dat de school van de toekomst zoals zij die voor zich ziet, voor iedereen toegankelijk is.

De staatssecretaris weerspreekt kritiek als zou ze grote, anonieme opvoedfabrieken willen creëren. ‘Daar ben ik absoluut tegen. Het gaat erom dat we het kleinschalig doen, dicht bij mensen in buurten en wijken’. Het gaat er volgens haar om dat er meer samenhang komt tussen onderwijs en opvang.

Op Radio 1 zei ze zaterdag dat er in het licht van de aankomende megabezuinigingen van de overheid geen extra geld beschikbaar is om het plan uit te voeren.

Lees hier de toespraak die staatssecretaris Dijksma in de Brabanthallen hield.