E-klas voor behoud onderwijsaanbod in krimpgebied

Een elektronische klas met een persoonlijke assistentleraar (PAL) kan voor scholen in gebieden met demografische krimp het onderwijsaanbod op peil houden. In krimpgebied Zeeland experimenteert de bij VOS/ABB aangesloten vo-school Pontes Pieter Zeeman ermee. Lees verder

Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee krijgt als eerste school in Zeeland een E-klas, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). De E-klas met PAL wordt ingezet voor biologie, natuurkunde en scheikunde.

De PZC laat projectleider Jan Brokke aan het woord. Hij legt uit dat er gebruik wordt gemaakt van internet en speciaal voor het project opgestelde digitale lesmodules. De leerlingen van de bovenbouw van havo en vwo die aan het project meedoen, krijgen de beschikking over netbookcomputers. In de school zijn digitale schoolborden ge├»nstalleerd.

Het project is geslaagd als blijkt dat E-klassen en een PAL het onderwijsaanbod ook bij een krimpend aantal leerlingen in stand kunnen houden. De eerste ervaringen zijn volgens Brokke positief: ‘Ik denk dat de E-klas goed aansluit op de wereld van de jongeren. Het is stil in de klas, omdat iedereen geconcentreerd bezig is. Iedereen kan in zijn eigen tempo werken. Terwijl de een lesstof leest is een ander bezig met een vertaling.’

Volgens Brokke vereist de nieuwe vorm van werken wel flexibiliteit van de leraar. ‘Die moet snel kunnen switchen van de een naar de ander. Voor de docent is het wel meer werk’, aldus de projectleider in de PZC.