Elke klas verantwoordelijk voor schoonhouden eigen wc’s

In openbare basisschool De Cocon in Alkmaar heeft elke klas een eigen wc voor de jongens en één voor de meiden. De kinderen zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun toilet.

In het Algemeen Dagblad komen twee leerlingen van De Cocon aan het woord. De 11-jarige Barry Harkes uit groep 7 vertelt dat hij op school nooit naar de wc wilde. ‘Met tegenzin zat ik met een zere blaas in de klas. Was ik eenmaal thuis, dan moest ik superveel. Alles van de dag kwam eruit.’ Zijn 10-jarige klasgenoot Bodil Maijenburg moest ook niets weten van plassen op school. ‘Er lagen druppels op de grond en het was er nooit eens schoon. Echt smerig. Dan maar liever ophouden.’

Directeur Karin Donkers van De Cocon zegt in de krant dat de school van alles heeft geprobeerd om de wc’s schoon te houden. ‘Onze conciërge deed tussen de middag nog een extra poetsbeurt, maar zelfs dat hielp niet om de boel schoon te houden. De oplossing van het probleem was om de verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van de toiletten bij de leerlingen neer te leggen.

Nu heeft iedere klas twee eigen wc’s: één voor de jongens en één voor de meisjes. De kinderen mogen hun toilet zelf inrichten. Bij de jongens van groep 8 hangen posters van bijvoorbeeld Beyoncé en Selena Gomez, bij de meiden prijken mooie jongens van boybands aan de muur. In groep 7 hebben dierenposters nog de overhand.