De PO-Raad en de Landelijke Onderwijs Werkgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers (LOWAN) willen met een enquête de financiële gevolgen van het nieuwe onderwijsachterstandenbeleid in kaart brengen. 

In februari werd duidelijk dat er harde klappen vallen door de definitieve herverdeling van het onderwijsachterstandengeld. Met name scholen met veel asielzoekerskinderen worden hard geraakt. In het overzicht van herverdeeleffecten is te zien hoeveel elke school volgend schooljaar ontvangt. Er zijn basisscholen die er geld bij krijgen, maar veel andere ontvangen tienduizenden euro’s tot tonnen minder.

CBS-indicator

Dat scholen met veel asielzoekerskinderen hard worden geraakt, komt door een nieuwe indicator van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die indicator houdt rekening met het opleidingsniveau van de ouders en niet met de afkomst van de leerlingen.

Van veel asielzoekers is het opleidingsniveau niet bekend, waardoor hun kinderen minder zwaar meetellen. Dit probleem is al eerder aangekaart bij onderwijsminister Arie Slob, die toen besloot dat asielzoekerskinderen altijd meetellen voor het onderwijsachterstandenbudget.

Zij krijgen echter geen ‘zwaar gewicht’ meer, maar een gemiddelde achterstandsscore. Dat scheelt veel geld. Diverse schoolbesturen zien hun budget teruglopen met enorme bedragen, die zelfs kunnen oplopen tot ruim vier ton. De gevolgen daarvan zijn groot: gedwongen ontslagen, minder ondersteuning voor leerlingen en grotere groepen.

Enquête

Nadat de PO-Raad hierover aan de bel had getrokken, zegde minister Slob toe de ontwikkelingen te monitoren. Samen met het LOWAN vindt de sectororganisatie voor primair onderwijs dat daarvoor eerst een nulmeting nodig is. Daar is de enquête voor bedoeld.

Over drie jaar, wanneer de volledige herverdeling van het onderwijsachterstandenbudget is doorgevoerd, wordt de enquête herhaald. Dan pas kan worden vastgesteld wat de gevolgen zijn van de herverdeling.

Maar ook nu al vormen de antwoorden uit het veld belangrijke informatie om het gesprek te kunnen voeren met het ministerie van OCW. Dat gesprek zal gaan over de vraag hoe de bekostiging zo goed mogelijk kan aansluiten bij de behoefte in de sector en hoe knelpunten zoveel mogelijk kunnen worden weggenomen.

Ga naar de enquête

 

Deel dit bericht: