Europees onderzoek naar jongeren, religie en onderwijs

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is op zoek naar openbare scholen voor voortgezet onderwijs die willen meedoen aan een onderzoek naar de houding van jongeren ten aanzien van religie en onderwijs. De VU heeft VOS/ABB benaderd om hiervoor een oproep onder openbare vo-scholen te verspreiden. Lees verder

Het gaat om een kort herhalingsonderzoek na een onderzoek uit 2008 binnen het Europese Religion in Education-project. Docent/onderzoeker Gerdien Bertram-Troost van de VU vermoedt dat door de veranderingen in de samenleving, jongeren mogelijk anders zijn gaan denken over religie en/in onderwijs.

Het herhalingsonderzoek bestaat uit een verkorte versie van de vragenlijst uit 2008. Het was de bedoeling om de vragenlijst te laten invullen door leerlingen van de scholen die in 2008 aan het onderzoek meewerkten. Een aantal openbare scholen heeft echter te kennen gegeven dit keer niet te kunnen meedoen. Daarom is de VU op zoek naar andere openbare vo-scholen.  

De afname van de vragenlijst is niet gebonden aan een specifiek vak. Elke docent die hier met zijn of haar leerlingen aan wil meedoen, is welkom. Het is de bedoeling dat de leerlingen de vragenlijst in november of begin december invullen. Dat gaat digitaal, kan op school of thuis en kost tussen de 20 en 30 minuten. Leerlingen van alle onderwijsniveaus kunnen eraan meedoen.

U kunt uw school per e-mail aanmelden bij dr. Gerdien Bertram-Troost, docent/onderzoeker Onderwijspedagogiek en Opvoedingsfilosofie van de Vrije Universiteit Amsterdam: g.d.bertram-troost@vu.nl.

Informatie: Marleen Lammers, 06-10946652, mlammers@vosabb.nl