Examens: Van Bijsterveldt en Zijlstra blikken terug

Héél vroeg opstaan en op het laatste moment nog flink stampen. Zo heeft demissionair minister Marja van Bijsterveldt van OCW destijds haar eindexamens aangepakt. Lees verder

De minister deed 30 jaar geleden havo-eindexamen aan het protestants-christelijke Calvijn College in Rotterdam. Tegen het ANP vertelt ze dat ze heel vroeg opstond: ‘Hoewel ik alle vakken redelijk onder de knie had, kwam ik op de dag van het examen om 3 uur ’s ochtends mijn bed uit om de stof nog een keer door te nemen. Dat stampte ik een paar uur door. Op die manier had ik het op de dag zelf goed in mijn hoofd.’

Zij was naar eigen zeggen niet zenuwachtig: ‘Ik vond examens zelfs leuk. Het is een gezonde spanning, waardoor je beter functioneert. Dat heb ik nu nog steeds, als ik bijvoorbeeld een wet moet verdedigen voor de Eerste Kamer’.

Halbe Zijlstra deed vwo-eindexamen aan het openbare Stellingwerf College in Oosterwolde. Bij het examen geschiedenis, zijn lievelingsvak, ging het bijna mis: ‘Ik was heel vroeg klaar, maar ik mocht de zaal nog niet uit. Toen ik een beetje om me heen begon te kijken, zag ik dat een jongen naast mij een verkeerd antwoord had opgeschreven. Spontaan flapte ik eruit dat hij het niet goed deed. Dat was natuurlijk niet slim, want ineens stond de leraar voor mijn tafel. Hij zei: Halbe, als je nu niet meteen stil bent en rechtuit kijkt, dan ben je gezakt.’

Op de dag waarop de uitslag bekend werd en de gezakten werden gebeld, stond volgens Van Bijsterveldt bij elk telefoontje haar hart stil. Bij Zijlstra werd op die dag twee keer gebeld. ‘Wie er toen aan de lijn waren, weet ik niet meer. Maar deze twee mensen werden in ieder geval niet bepaald vriendelijk begroet.’