Excellent onderwijs maakt Nederland concurrerend

Nederland is mede dankzij het excellente onderwijs doorgedrongen tot de wereldwijde top-5 van meest concurrerende landen. Dat blijkt uit de jaarlijkse concurrentie-index van het World Economic Forum. Lees verder

In 2011 stond Nederland op de lijst van meest concurrerende economieën op de zevende plaats, dit jaar is ons land gestegen naar plaats 5. Volgens het World Economic Forum doen alleen Zwitserland, Singapore, Finland en Zweden het nog beter.

De concurrentiekracht is niet alleen te danken aan de goede infrastructuur in Nederland -bijvoorbeeld Schiphol, de haven van Rotterdam en het dichte spoorwegnet- maar zeer zeker ook aan de kwaliteit van het onderwijs. In het rapport staat letterlijk dat het onderwijssyteem in Nederland 'excellent' is. Ons land scoort internationaal gezien vooral erg goed met het basisonderwijs, maar ook andere sectoren doen het volgens het World Economic Forum prima.

De positieve beoordeling staat in schril contrast met de kritiek die het Nederlandse onderwijs zichzelf vaak geeft. Ook de politici zetten het onderwijs geregeld in een negatief daglicht. Een voorbeeld is VVD'er Ton Elias, die de Nederlandse leraren ervan beschuldigt slecht werk af te leveren. Het onderwijs krijgt er de schuld van de concurrentiekracht van de Nederlandse economie aan te tasten. Voorzitter Kete Kervezee van de PO-Raad pleitte tijdens een recent verkiezingsdebat zelfs voor een Deltaplan voor het onderwijs, alsof er behoefte zou zijn aan een grootschalig reddingsplan na een verwoestende ramp.

VOS/ABB ziet de excellentie van het Nederlandse onderwijs en brengt met het project TOP-scholen in magazine School! inspirerende voorbeelden onder de aandacht. TOP staat voor Talentvol Openbaar Praktijkvoorbeeld.

The Global Competitiveness Report kunt u downloaden van de website van het World Economic Forum.