Extra geld voor leraren nog niet gevonden

‘Er liggen nog 100 varianten op tafel om geld vrij te maken voor de lerarensalarissen.’ Dat is de reactie van de woordvoerder van minister Ronald Plasterk van OCW op het bericht van RTL Nieuws dat de basisbeurs voor studenten zou worden afgeschaft om de salarissen van leraren te verhogen. Lees verder

RTL Nieuws meldde dinsdagavond dat Plasterk de basisbeurs voor studenten in het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs wil afschaffen, om zo geld vrij te maken voor de leraren. Het nieuws veroorzaakte veel opschudding, in de Tweede Kamer maar vooral ook onder de studenten en hun belangenorganisaties.

De woordvoerder van Plasterk meldt echter aan VOS/ABB dat het bericht niet klopt. ‘Er liggen nog 100 varianten op tafel om geld vrij te maken, en elke dag komen er bij wijze van spreken tien varianten bij en vallen er weer tien andere varianten af.’ Hij weigerde verder inhoudelijk op de zaak in te gaan.

De minister is binnen zijn begroting op zoek naar 1,3 miljard euro, omdat de tijdelijke Commissie Leraren onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan vlak voor Prinsjesdag adviseerde om het vak van leraar met onder andere meer salaris aantrekkelijker te maken.