FIOD houdt schoolbestuurder en -managers aan

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar subsidiefraude de bestuursvoorzitter, een directeur en de controller van de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) aangehouden. De FIOD onderzoekt ook de administratie van basisschool De Neptunus. AMOS zegt verbijsterd te zijn over de aanpak van de FIOD. Lees verder

Het Functioneel Parket meldt dat de drie aangehouden medewerkers van AMOS worden verdacht van het plegen van valsheid in geschrift, omdat ze vermoedelijk leerlingen op een niet-bestaande basisschool hebben ingeschreven. De ruim 250.000 eutro subsidie die hiermee gemoeid was, is door OCW teruggevorderd.

Uit de beschikbare gegevens van het Openbaar Ministerie werd niet duidelijk om welke Amsterdamse scholengroep het ging. Navraag bij het Functioneel Parket leerde dat het Openbaar Ministerie de naam van de scholengroep niet bekend wilde maken, uit vrees dat ouders hun leerlingen van de scholen van dit bestuur zouden halen.

De website van AMOS bevestigt echter dat de verdachten van dit bestuur afkomstig zijn. Volgens AMOS gaat de zaak over een geplande school op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost. Die school kwam er niet en de verstrekte subsidie is volgens AMOS terugbetaald aan het ministerie.

Het onderzoek naar de administratie van basisschool De Neptunus heeft volgens AMOS te maken met twee leerlingen van deze school die al op de beoogde school waren ingeschreven. AMOS zegt verbijsterd te zijn door de aanpak van de FIOD, ‘alsof AMOS fraude zou hebben gepleegd’.

Klik hier voor het bericht op de website van AMOS.