EenVandaag: antipestprogramma op openbare school

De actualiteitenrubriek EenVandaag heeft maandagavond aandacht aan het antipestproject KiVa besteed. Er zijn daarvoor opnames gemaakt in openbare basisschool De Oudvaart in Sneek.

KiVa is een preventief antipestprogramma uit Finland. Daar zorgde het voor een afname van pesten met 40 procent. Als pesten toch voorkwam, zorgde een curatieve aanpak ervoor dat de pestsituaties bijna zonder uitzondering werden opgelost. KiVa wordt in Finland op meer dan 90 procent van de scholen gebruikt.

Om te onderzoeken of het Finse programma ook in Nederland werkt, voert de Rijksuniversiteit Groningen met een aantal partners uit de onderwijspraktijk een experiment uit om KiVa in Nederland in groep 5 en 6 te introduceren. Als KiVa pesten effectief vermindert, kunnen alle scholen in Nederland vanaf schooljaar 2014-2015 een KiVa-school worden.

Het bij VOS/ABB aangesloten bestuur Odyssee Openbaar Onderwijs Sneek doet met drie scholen mee aan de KiVa-pilot. Dat zijn de Epemaskoalle, De Wyken en de De Oudvaart. In die laatste school heeft EenVandaag opnames gemaakt.

U kunt de uitzending online bekijken.