Gay-Straight Alliances organiseren Paarse Vrijdag

Meer dan 140 scholen voor voortgezet onderwijs in het hele land doen mee aan Paarse Vrijdag. Dit is een uit de Verenigde Staten overgewaaid initiatief om duidelijk te maken dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is, ongeacht seksuele geaardheid. Lees verder

De Paarse Vrijdagen zijn georganiseerd door Gay-Straight Alliances (GSA’s). Dit zijn groepen hetero-, homo- en biseksuele leerlingen die er samen voor willen zorgen dat er positieve aandacht is voor seksuele diversiteit binnen het onderwijs. Leerlingen en personeel kunnen op Paarse Vrijdag door middel van paarse kleding duidelijk maken dat zij voor wederzijds respect en tegen homofobie zijn. Volgens de organisatie gaven zeker 50.000 leerlingen en personeelsleden gehoor aan de oproep om paarse kleding te dragen.

Projectleider Geert-Jan Edelenbosch van homobelangenorganisatie COC Nederland benadrukt dat het nodig blijft om een statement te maken. ‘Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit’, aldus Edelenbosch.

VOS/ABB vindt seksuele diversiteit binnen de school en daarbuiten een belangrijk thema. Het sluit aan bij de kernwaarden van het openbaar onderwijs, waarin algemene toegankelijkheid en algemene benoembaarheid zijn opgenomen.

Klik hier voor een filmpje op YouTube over GSA’s.

Klik hier voor een artikel over de GSA van het openbare scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel.