Gemiddelde Cito-scores niet geschikt voor ranglijstjes

De gemiddelde Cito-score per school is geen maat voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat benadrukt het Cito naar aanleiding van het besluit van de staatssecretaris Sander Dekker van OCW om de eindresultaten van groep 8 in het basisonderwijs openbaar te maken. Dekker doet dit op verzoek van RTL Nieuws.

Adjunct hoofdredacteur Pieter Klein heeft tegenover VOS/ABB bevestigd dat de nieuwszender slechts op basis van de gemiddelde Cito-score per school een nieuwsitem wil maken over de kwaliteit van het onderwijs. Hij bevestigt hiermee dat ook RTL Nieuws, net als eerder andere media, een zeer beperkte blik heeft op wat onderwijskwaliteit inhoudt. Klein laat tevens zien dat hij als journalist niet goed op de hoogte is van de essentie van de Citotoets, namelijk dat deze toets een hulpmiddel is voor het advies aan groep 8-leerlingen voor geschikt vervolgonderwijs.

Het Cito gaat in een artikel in op de discussie die het verzoek van RTL Nieuws heeft losgemaakt. Het toetsinstituut vindt het terecht dat verschillende geledingen in het onderwijs benadrukken dat de Citotoets niet meet wat de kwaliteit van een school is. De Inspectie van het Onderwijs kijkt daarom ook naar méér dan alleen de scores op een eindtoets om de kwaliteit van het onderwijs te beoordelen.