Gereformeerde voorzitter brengt artikel 23 in stelling

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW tart de Grondwet. Dat stelt voorzitter Jan Westert van het Landelijk Verband van Gereformeerde Schoolverenigingen (LVGS).

Westert reageert op zijn weblog op het algemeen overleg tussen de Vaste Kamercommissie voor OCW en Dekker. De Kamerleden hadden het vorige week met de staatssecretaris over de maatregelen die hij wil nemen om de negatieve gevolgen van demografische krimp op het onderwijs tegen te gaan.

Dekker zei toen onder andere dat hij de denominatieve diversiteit van het onderwijs minder belangrijk vindt dat het behoud van kwaliteitsonderwijs in krimpgebieden. De staatssecretaris had ook expliciet kritiek op die besturen die volgens hem hun eigen belang kennelijk groter achten dan dat van het kind.

Het geeft volgens Westert ‘volstrekt geen pas als een bewindsman zo reageert op legitieme belangen van besturen’. Hij wijst op het volgens hem grote belang van grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs. ‘Ouders hebben hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om scholen op te richten op basis van levensovertuiging. Besturen verdedigen volstrekt terecht dat belang. Niet voor hen zelf, maar ter wille van de keuzevrijheid van ouders komen zij op voor hun recht.’

De reactie van Westert, die tevens fractieleider van de ChristenUnie in Provinciale Staten van Overijssel is, sluit aan bij wat zijn partij in de Tweede Kamer samen met het CDA en de SGP vindt. De christelijke oppositie is bang dat de nieuwe bekostigingssystematiek die Dekker voorstelt, waarin de kleinescholentoeslag wordt omgebouwd tot een financiële prikkel tot samenwerking tussen openbaar en bijzonder onderwijs, het einde van het duale bestel inluidt.

Westert spreekt letterlijk van een ‘grondwet tartende misstap van Dekker’.