Goed gebruik digiborden voorkomt vermoeide ogen

Het is een bekend verschijnsel dat leerlingen vermoeide ogen kunnen krijgen als er in de klas langdurig gebruik wordt gemaakt van het digibord. Goed en gedoseerd gebruik van deze borden is daarom belangrijk. Lees verder

In de Leeuwarder Courant verscheen onlangs een artikel over gezichtsproblemen die leerlingen kunnen hebben als in de klas gebruik wordt gemaakt van een digibord. Een oogspecialiste legde in de krant uit dat sinds het gebruik van digiborden in het onderwijs bestaande gezichtsproblemen eerder aan het licht komen.

Voor zover dat uit medische literatuur bekend is, bestaat er geen oorzakelijk verband tussen het gebruik van digiborden en het ontstaan van gezichtsproblemen bij kinderen, mits die borden goed worden gebruikt. De problemen zijn vergelijkbaar met die van het onjuist of te lang gebruiken van computerschermen en televisies. 

Het is aan te raden om op digitale schoolborden niet al te kleine letters en/of afbeeldingen te gebruiken. Ook een helder contrast tussen de letter- en achtergrondkleur van het scherm en een duidelijk lettertype zijn aan te bevelen. Meer informatie over het juiste gebruik van digiborden staat meestal in de gebruiksaanwijzing die bij de borden wordt geleverd.

Het artikel uit de Leeuwarder Courant staat als pdf in de rechterkolom.

Bijlagen