‘Google haalt via scholen kinderen binnen’

De toenemende invloed van grote techbedrijven als Google in scholen is goed te verklaren: ‘Als je kinderen kunt binnenhalen, houd je ze waarschijnlijk later ook als klant’, aldus José van Dijck in de Volkskrant. Zij is hoogleraar Media en Digitale Samenleving aan de Universiteit Utrecht.

De Volkskrant ging kijken bij de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO), die het vak Google Skills For Kids ontwikkelde. De leerlingen leren zoeken via Google en hoe ze kunnen werken met Google Drive. WSKO is Google Reference School.

Juf Shirley van de Velde is vrijgeroosterd voor haar ICT-taken. Zij vertelt in de krant dat ze de Chromebooks van Google fantastisch vindt: ‘Je klapt ze open, je logt in en je kunt aan de slag. De laptops zijn snel, simpel en goedkoop’. De gratis beschikbare programma’s van Google zijn volgens haar ‘hartstikke gebruiksvriendelijk’.

‘Wij betalen in data’

De Utrechtse hoogleraar José van Dijck is kritisch over de toenemende grip van Google en andere grote techbedrijven op de scholen: ‘We moeten niet denken dat Google een weldoener is die dit allemaal doet om het onderwijs beter te maken.’  De software die de scholen kunnen gebruiken is weliswaar gratis, ‘maar wij betalen in data’, zo merkt de hoogleraar op.

De interesse van grote techbedrijven in het onderwijs is volgens haar goed te verklaren. ‘Daar zitten jonge mensen, een enorm belangrijke doelgroep voor techbedrijven. Als je kinderen kunt binnenhalen, houd je ze waarschijnlijk later ook als klant’, aldus Van Dijck.

Lees meer…