Graag uw mening over krimpadvies Onderwijsraad

Hoe denkt u over het krimpadvies van de Onderwijsraad, waarin onder andere staat dat de minimale opheffingsnorm voor basisscholen omhoog moet naar 100 leerlingen? Lees verder

Als de minimale opheffingsnorm omhoog gaat van 23 naar 100 leerlingen, verdwijnen er ruim 600 openbare basisscholen. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor bijvoorbeeld het noorden van het land, waar het openbaar onderwijs stevig is vertegenwoordigd. Maar ook in andere regio’s zal het aantal openbare scholen (sterk) verminderen.

Is dit een prima ontwikkeling, omdat we anders met steeds meer minischooltjes komen te zitten die onvoldoende onderwijskwaliteit bieden, ook op sociaal vlak? Een paar kilometer rijden naar een goede school in een dorp verderop is voor ouders immers geen enkel probleem. Of presteren kleine basisschooltjes prima en moeten we de hoge schooldichtheid in Nederland juist koesteren? De school is vaak nog het enige wat nog in een dorp over is, nu daar de buurtsuper, de bibliotheek en het postkantoorje allang weg zijn.

Er zijn nog veel meer argumenten voor of tegen het advies van de Onderwijsraad. VOS/ABB wil ze graag van u horen. U kunt uw mening mailen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Krimp’. We willen ook graag uw naam en woonplaats weten en of u uw mening met ons deelt als ouder, leerkracht, directeur, bestuurder of wellicht als leerling.

U kunt voor meer informatie over het advies van de Onderwijsraad het bericht Krimp: Onderwijsraad adviseert rigoureus ingrijpen lezen. In dat bericht staat een link naar het adviesrapport ‘Grenzen aan kleine scholen’.

Directeur Ritske van der Veen geeft op deze website in het commentaar Bom onder openbaar onderwijs zijn mening over het krimpadvies.