Met griepprik minder uitval van leraren

De gemeente Amsterdam zet dit jaar weer de gratis griepprik in om te voorkomen dat tijdens de volgende griepgolf nog grotere gaten in de roosters van de scholen vallen.

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman zei op Radio 1 dat de gratis griepprik voor leraren een maatregel is om te voorkomen dat er tijdens de volgende griepgolf nog grotere problemen ontstaan op de scholen dan nu al het geval is. Het lerarentekort raakt Amsterdam extra hard, en veel uitval door griep zou dit alleen maar verergeren. Dat wil Moorman graag voor zijn.

Héél groot probleem

Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland maken schoolbesturen zich zorgen over de effecten die de volgende griepgolf kan hebben. Omroep Brabant citeert directeur-bestuurder Ad Goossens van de stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant: ‘Ik ben een optimist, maar heel eerlijk: zolang er geen structurele oplossingen zijn en er kómt een griepgolf, dan hebben we een héél groot probleem.’

Omrop Fryslân sprak met Thijs Praamstra van het college van bestuur van stichting PCBO Smallingerland. Hij kijkt ‘met angst en beven’ naar het komende winterseizoen en de griepgolf. ‘Dan krijgen we het waarschijnlijk niet rond’, aldus Praamstra.

Bedrijfsvoering draaiende houden

Viroloog Ab Osterhaus pleitte er vorig jaar in magazine Naar School! van VOS/ABB voor om met de griepprik de uitval van leraren te verkleinen. ‘Met griepvaccinatie voorkom je voor een groot deel dat leraren ziek worden (…). Dan kun je je bedrijfsvoering draaiende houden’, aldus Osterhaus.

Hij erkende dat wie gevaccineerd is, toch ziek kan worden. ‘De effectiviteit verschilt per jaar, maar ligt meestal tussen de 70 en 90 procent. Dus als alle leraren zich tegen de griep laten vaccineren, wordt 70 tot 90 procent van degenen die anders griep zouden krijgen, niet ziek. Ik weet niet hoe groot het lerarentekort is, dat is mijn vak niet, maar ik schat in dat er dan geen klassen vanwege dat tekort naar huis hoeven.’

Lees het artikel Recht op griep?.