Financiële nood in onderwijs groeit

Ondanks het feit dat veel schoolbesturen hun financiële deskundigheid vergroten, neemt het aantal onderwijsorganisaties met geldproblemen toe. Dat blijkt uit een overzicht dat de Inspectie van het Onderwijs op verzoek van de Algemene Onderwijsbond heeft vrijgegeven.

Het aantal schoolbesturen onder verscherpt financieel toezicht groeit. Een halfjaar geleden waren het er nog 12, in november 19 en in maart 26. De inspectie hanteert bij deze instellingen de klassen 'verhoogd financieel risico' en 'hoog financieel risico'. Van de 26 instellingen die in geldproblemen verkeren, zijn er op de lijst van de inspectie drie niet bij naam genoemd.

Op de lijst staan ook besturen die van de hoogste alarmfase naar de mildere categorie zijn gegaan. Dat is bijvoorbeeld de bij VOS/ABB aangesloten Stichting Proloog voor openbaar primair onderwijs in Leeuwarden. De Stichting O2G2 voor openbaar primair en voortgezet onderwijs in de stad Groningen is van de lijst afgehaald, omdat de financiën daar weer op orde zijn gebracht.

Eerst kiezen dan delen
De financiële deskundigheid in het primair en voortgezet onderwijs is de laatste tijd sterk toegenomen. VOS/ABB heeft daaraan een bijdrage geleverd door mee te werken aan de door de PO-Raad geleide cursusreeks Eerst kiezen dan delen voor het primair onderwijs. Ook stelt VOS/ABB via de online Toolbox praktische rekeninstrumenten voor het primair en voortgezet onderwijs beschikbaar, onder andere voor het maken van een gedegen meerjarenbegroting.

De aanwezigheid van voldoende financiële deskundigheid is echter niet een oplossing voor alle problemen. Zo zien onderwijsorganisaties die met de gevolgen van demografische krimp te maken hebben, hun inkomsten dalen en de kosten per leerling stijgen. Daarnaast hebben het primair en voortgezet onderwijs al jaren te kampen met stille bezuinigingen, bijvoorbeeld door het uitblijven van indexeringen door het Rijk. Daardoor zijn de inkomsten met tientallen miljoenen euro's gedaald.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl