Hackende leerling lang schorsen, kan dat zomaar?

Het kan voor een school lastig zijn om een leerling voor langere tijd te schorsen als blijkt dat die zich schuldig heeft gemaakt aan hacken. Dat meldt de Helpdesk van VOS/ABB.

De Helpdesk reageert op het bericht dat twee leerlingen van het openbare Regius College in Schagen niet meer op school mogen komen, omdat ze op de laptops van leraren zogenoemde spyware hadden geïnstalleerd. Dit is software om in iemands computer te kunnen rondneuzen. De leerlingen die zijn betrapt, zagen op die manier vooraf zeven toetsen in. Ze hebben voor al die toetsen een 1 gekregen.

De school is met hun ouders overeengekomen dat ze zich voor de rest van dit schooljaar moeten zien te redden met thuisstudie. De twee mogen nog wel examen doen. Halen ze dat niet, dan moeten ze naar een andere school.

De Helpdesk van VOS/ABB wijst erop dat de maatregelen genomen zijn in overleg met de ouders. Als ouders niet meewerken, is het maar zeer de vraag of het hacken van computers voldoende grond is om een leerling voor meer dan één week te kunnen schorsen. In het Inrichtingsbesluit WVO staat het maximum van één week vermeld, los van de vraag of een leerling leerplichtig is.

In het Inrichtingsbesluit staat ook dat de school de Inspectie van het Onderwijs altijd ervan op de hoogte moet stellen als een leerlingen langer dan één dag wordt geschorst.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl