Helft jongeren bang voor oorlog in Europa

De helft van de leerlingen in het Gelderse voortgezet onderwijs denkt dat er in Europa nog een oorlog kan komen. De overgrote meerderheid vindt herdenken van de oorlog zinvol. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 1000 leerlingen van 12 middelbare scholen. Lees verder

De enquête werd georganiseerd door de Buzz, een samenwerkingsproject van dagblad De Gelderlander en Omroep Gelderland.

De leerlingen van 13 tot 17 jaar kregen de vraag voorgelegd: ‘Denk je dat er nog oorlog in Europa zou kunnen komen?’ Daarop antwoordde 50,3 procent bevestigend, terwijl 47,4 procent met nee antwoordde. Daarnaast antwoordde 91,7 procent positief op de vraag of het nog zinvol is om door te gaan met de oorlogsherdenkingen op 4 en 5 mei.

Omroep Gelderland legde de uitslag voor aan oorlogsdeskundige Leon Wecke. Hij is verbaasd dat zoveel jongeren nog bang zijn voor oorlog in Europa. Volgens hem zijn de Europese landen tegenwoordig zo afhankelijk van elkaar dat er geen kans meer is op een Europese oorlog. Hij denkt dat de jongeren te veel oorlogsfilms en -computerspelletjes doen en vindt dat ze meer scholing nodig hebben op dit vlak.

Omroep Gelderland