Hoe hoog is boete bij slechte verzuimadministratie?

De Helpdesk van VOS/ABB heeft naar aanleiding van berichten in de media over verzuimregistratie vragen binnengekregen over de hoogte van mogelijke boetes aan scholen die deze administratie niet op orde hebben.

De vragen kwamen bij de Helpdesk binnen nadat er onlangs in de media verschillende maximumbedragen de ronde deden. Juridisch adviseur Ronald Bloemers van de VOS/ABB-Helpdesk legt uit dat in artikel 27 van Leerplichtwet staat dat een school met een ondeugdelijke verzuimadministratie een bestuurlijke boete van 1000 euro per overtreding kan krijgen, met een maximum van 100.000 euro per schooljaar.

De Inspectie van het Onderwijs laat desgevraagd weten dat het bovenstaande de basis is waarop een boete kán worden opgelegd. Dit zal in de regel pas het geval zijn nadat drie keer uit onderzoek is komen vast te staan dat de Leerplichtwet op hetzelfde punt is overtreden. De inspectie zal daarbij altijd kijken naar de specifieke omstandigheden van het geval.

Binnenkort komt de inspectie met een nieuwe beleidsregel op dit gebied. Die beleidsregel is al af, maar wacht nog op definitieve goedkeuring van het ministerie van OCW.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl