Hoofddoekjesverbod Antwerpen blijft van kracht

Het hoofddoekverbod op een openbare school voor voortgezet onderwijs in Antwerpen blijft van kracht. Dat volgt op een uitspraak van de Raad van State in Brussel. Lees verder

Een leerlinge van het openbare atheneum in de Antwerpse wijk Hoboken was naar de Belgische Raad van State gestapt, omdat ze het niet eens is met het hoofddoekjesverbod. De raad sprak geen inhoudelijk oordeel over het verbod uit, maar bepaalde dat de klacht te laat was ingediend.

Het verbod op het dragen van hoofddoekjes op de Antwerpse vo-school geldt sinds 1 september. GO!, het vroegere gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen, besloot in navolging van de Antwerpse school een algeheel hoofddoekjesverbod op zijn openbare scholen af te kondigen.

Het hoofddoekjesverbod in Vlaanderen heeft daar een felle discussie losgemaakt. Het kan worden gezien in het licht van de zogenoemde laïcité, de strikte scheiding van kerk en staat, die bepalend is in het Franse openbaar onderwijs. Daar is elke uiting van religie in openbare scholen taboe.

Het openbare atheneum in Hoboken stelt dat het het hoofddoekjesverbod heeft ingesteld, omdat wordt vermoed dat een aantal islamitische meisjes wordt gedwongen een hoofdoekje te dragen.